luni, 23 noiembrie 2009

Veliko Tarnovo si Arbanassi - Bulgaria

Fosta capitala a Regatului Bulgar in anul 1187 , Veliko Tarnovo este o asezare incarcata de istorie , fortificatiile acestuia datand din secolul XIII , inaintea erei bronzului , primele asezari fiind stabilite de catre Traci ; pe parcursul anilor orasul a fost sub dominatie romana ,parte a imperiului bizantin si la 17 iulie 1393 dupa o crancena asediere de trei luni ajunge sub papucul imperiului otoman.

Excursia mea porneste din Bucuresti , punctul terminus aflandu-se la 185 de km de capitala Romaniei , Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo fiind tot traseul de parcurs in aproximativ 2 ore pe un drum excelent si neaglomerat.


Orasul a aparut neasteptat de modern pentru ce ma asteptam sa gasesc intr-o zona rurala , un Mall , zeci de magazine cu marci cunoscute si probabil peste 100 de restaurante dichisite si pe toate gusturile.
Partea de sud insa dezvaluie orasul vechi cu case care par suprapuse , stradute intortocheate si abrupte pe care intrii neghicind pe unde ai sa iesi. aproape toate casele au intrare pe doua strazi , de pe o strada par ca ar avea unul sau doua nivele ,iesirea din partea cealalta aratand ca de fapt au trei sau patru.
Magazine mici de antichitati si artizanat , renovate dupa arhitectura originala sau reconstruite cat mai aproape de ce au fost odata , fara termopane albe sau reclame tipatoare , totul face parte din firesc .

Din loc in loc cate o casa abandonata in sirul celor locuite fara insa a strica pitorescul zonei. Pisici lenevind gasesti la tot pasul , parca am fi in Grecia....  Cainii si ei prezenti , par a fi maidanezi dar nu se comporta agresiv,te privesc impasibili cum treci ca niste babute in fata portii!



Cazarea la Hotelul Yantra s-a dovedit o alegere inspirata ,pretul de 53 euro pt doua persoane in camera cu pat matrimonial , tv , dus , internet , climatizare si avand inclus in acest pret si mic dejun de la 7-10 , piscina  si jacuzzi . in zona cetatii sunt mai multe hoteluri de la 2 la 4 stele cu preturi incepand de la 15 euro/persoana .

Am fost placut surprins de ospitalitatea si bunul simt al bulgarilor din aceasta zona , zambetul larg , promptitudinea si arhicunoscutul Welcome spus repetat mi-au creat o senzatie de rusine in comparatie cu hotelierii romani care ne fac din ce in ce mai des sa cautam odihna si concediile oriunde in alta parte decat in Romania.


Restaurantul EGO , aflat pe artera principala a orasului in apropierea cetatii a fost al doilea punct forte al statiunii . aproape lipsit de turisti , plin insa de bulgari aflati in excursie sau localnici restaurantul spatios si cu vedere panoramica asupra orasului  are ca specific preparatele la cuptor cu retete vechi bulgaresti .
La cina am degustat pentru prima oara un vin bulgaresc excelent , Muskat de Targovishte  < regiune vinicola din Bulgaria > ,deliciile culinare fiind - File de porc cu sos traditional , ardei gras , mirodenii si cascaval gratinat  servit pe plita fierbinte si Ulcica cu porc si pui cu sos de rosii in stil Veliko , salata bulgareasca si Bisquit cake de aemenea dupa reteta locului. singura problema a fost ca mancarea era prea multa ! pretul pentru tot ce v-am insirat mai sus plus o cafea si doua ape a fost de 20 euro .




 Cetatea de pe dealul Tsarevets este foarte bine pastrata , extrem de lunga si la fel ca si orasul construita in terasamente ; va scoate tutunul si surplusul de grasimi al celui ce se incumeta sa faca turul complet . antichitati lasate la vedere printre ruine , ziduri frante si creneluri excaladabile , haul ce se casca aproape la marginea fiecarui zid , catedrala cu desene ciudate pentru o biserica si panorama extraordinara asupra imprejurimilor si a raului Yantra fac sa merite efortul mic de a ajunge in Veliko Tarnovo.


La 4 km in nord estul orasului Veliko Tarnovo se afla satul Arbanassi sau satul din piatra , denumire ce este foarte bine aleasa, absolut toate casele de acolo avand garduri din piatra si aceeasi arhitectura . este un sat micut dar cochet cu pensiuni curate si primitoare , terase care emana mirosuri naucitoare si muzica traditionala. 

De pe colinele din Arbanassi veti vedea in toata splendoarea orasul Veliko Tarnovo , va veti rataci pe ulitele care inevitabil ajung insa inapoi in strada principala , la iesirea din amonte veti gasi o herghelie de cai dornici de a fi pusi la treaba , propietarul de aici castigandu-si existenta prin lectii de calarie si cu un teren de antrenamet pentru profesionisti .


De asemenea veti gasi un hotel restaurant cu nume indescifrabil , asemanator unei mici cetatui a cavalerilor unde pe timp de vara terasa cu rotisoare de pe vremuri va ofera adapost de soarele arzator. tot de aici pentru cei amatori de senzatii tari puteti opta pentru o plimbare cu elicopterul .





Pentru ca timpul a fost scurt, sambata de la orele 20 pana duminica la orele 15 ma voi opri aici invitandu-va pe voi sa descoperiti si altele in zona pe care sa le impartasiti asa cum am facut-o eu.
Concluzia  este ca bulgarii au inteles mai repede decat noi sa isi valorifice istoria si averile mostenite imbinandu-le cu bunul simt si dotari de ultima ora pentru turisti ... bravo lor!

2 comentarii:

Mihaela Tudor spunea...

F misto penultima, si cele cu caii. Frumos

Alfisti Romania shop&forum spunea...

Multumesc , insa fotografiile nu se vor decat niste imagini sugestive ale zonei , am alergat sa vad cat mai multe si nu am pus accent pe tehnica si compozitie.